RSS

#SabahanSays

04 Jan
#SabahanSays

Assalamualaikum and Hello only Awesome-blog readers!

Setelah sekian lama idea kering daripada otak -_-” saya pun dah ada idea nak post apa.. By the way, this article is mainly credited to: Farhan Nazaie < One of my high school friend. Nak cerita pasal

“How To Sound Like Sabahan”

So firstly…

SABAHAN SAYS.. ‪#‎SabahanSays‬ “Anu” when they have no idea to explain the things.

contoh ayat? contoh macam ni :

“anu ba, yang selalu kita guna untuk potong rumput, apa nama tu ah?” kat sini, “anu” tu tak de kaitan ngan organ manusia or anything yg lucah okayy!

#SabahanSays NDA n NGGA is different. People always mistaken us as Indonesian.

true story

#SabahanSays In a typical restaurant scene in Sabah, you’re a ‘boss’, the waiter’s a ‘boss’, the cashier’s a ‘boss’. Everyone is the bossHaha I don’t know how to explain this. But this is totally true. Sabahan akan panggil orang lain, siapa-siapa sahaja as “boss”. so kat sabah, semua orang boleh jadi boss.hahahcontoh ayat

si boss ba tu yang guna periuk tu tadi

Mintak satu lagi boss..” >When the waiter is the boss

#SabahanSays lari ba when they ask someone to move/ when someone’s blocking their view. Totally true. this one lebih kurang macam “excuse me, can u please move a bit?” or “boleh tepi siket tak?” atau we also say things like “Sesar dulu pegi tepi..” but most usually we say “sar dulu…”

#SabahanSays Whenever you abuse the slang term ‘bah’, every Sabahan dies a little inside. actually its kinda funny dengar non sabahan cuba guna perkataan “bah”..ahaha..sounds cute

#SabahanSays “miring” instead of condong.haha # UniqueMuch .It’s actually the term yg kitorang guna at Sabah! or for someone who’s gile sket otak dia pon boleh cakap macam ni :

“Miring jugak otak kau nihh..”

For benda yang condong: “Ah.. begitu.. kasi miring lagi tu gambar.. ahh.. ngam ngam!”

Man adjusting picture

#SabahanSays “Nduu baa” which has equal meaning as “Awlololoo” get it? Get it? kite biase gune “alolo.kesianye demam”….kalau version sabahan “anduuuu baaa….sian dia demam..” easy yooo!

#SabahanSays “Bida” as ugly. Pronunciation not Bee-DA.. it’s Bee-dak

#SabahanSays di mana rumah kau ? di sana tuuuuuuuuuu .makin banyak “U” makin jauh la rumah dia hahahahahah.get it? or if you say Saaaanaaaaa….. semakin panjang, semakin jauh.. hahaha..

talingung

#SabahanSays jangan kau kacau tu anjing,kana bubut kau nanti faham tak ayat ni? “bubut” means “kejar .

#SabahanSays Apa kau rasa? Rasa oren.. ni bile kite nak cakap kat orang tu “padan muke ko..” hahah…dalam version sabah leh guna ayat ni “apa kau rasa? rasa oren kan??”

#SabahanSays palis palis hahah..meaning that “minta dijauhkan…”. bile kite dengar something yang tak baik, contoh kite dengaranak jiran sebelah accident kena langgar lorry..” so untuk menyatakan yang kita harap benda tu tak berlaku kat kite, kite akan cakap “palis paliss

#SabahanSays bole bah kalo kau! I like sabahni ramai yg tahu kan…

Buli Bah kalau kau

#SabahanSays – “KUI” means “KUIH”.. pronounced “Kuik”. like kita cakap “nasi“.. haa.. bunyi hujung tu macam tulahhh #SabahanSays you say ‘milo ais’ we say ‘milo ping’ yep….but terengganu pun gune ping kan?

#SabahanSays other then buduh, we will say palui or sowt or talingungbuduh means bodoh la.. But palui are generally softer than the actual bodoh la..

“Paluii jugak gaya kau ni..”

Cuba try paham gambar bawah ni ahhh..

lol

Tapuk : Sembunyi

Perut dia bising maggi lol diet

ugau

Bilang : Cakap

gajet

Buyuk = x aci

sabhan troll takanan

#SabahanSays dekat Sabah ada “Musim” dia bila kami cakap something.. contoh “Ini Kalilah” are often heard time PRU hari tu.. ada banyak lagi, tapi malas nak tulis panjang2..

P/s : Antara joke paling kena feveret kalau orang tanya soalan bonus, kami menganjing dorang.

Contoh : Kita tengah tunggu bas di bandar.. Datang kawan..

Kawan : Eh.. kau tunggu bas ka??                                                                                                               Kita     : Ndaklahh.. aku tengah tunggu feri limpas nie.. XD

*Limpas : Lalu not LIPAS!! hahaha

 *I'm proud to be SABAHAN* you?? Land below the wind. :)

I WILL FOREVER CHERISH THAT I WAS BORN SABAHAN 🙂

Advertisements
 
 

Tags: , , , , , ,

9 responses to “#SabahanSays

  1. Tsuji Ryuu

    January 4, 2014 at 6:26 pm

    hahahaha… bulih bh klau ko… nice entry den!!! you got it dude.. another way to let people know how SABAHAN language is~ huuhuhu

     
  2. Mohd Youssry

    January 4, 2014 at 7:09 pm

    aq paling suka joke paling last tu ha3 lol

     
  3. Nurfatin Nadia

    January 4, 2014 at 9:04 pm

    best! lawak! btw, ‘anu’ n ‘ping’, kt Johor pun gne seyh <- word johor. hahaha.
    tp byk cartoon kt atas tu yg kak iya x paham. hehehe.
    i'm looking forward for ur next entry 🙂

     
    • Daniel Azwan

      January 4, 2014 at 9:25 pm

      thanks kak iya for being supportive! 🙂

       
  4. Tsuji Ryuu

    January 5, 2014 at 2:23 am

    untongglah ada peminat setia hahahaha~

     
  5. suraya

    March 1, 2014 at 1:02 am

    daniel azwan…coolio….punya sematttt….hahahaha..trhibur akuu ……

     

Reply on this Awesomeness :)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: